Λευκές ποικιλίες


Ασύρτικο
Το κρασί με τα πολλά πρόσωπα!
Αυτή την ποικιλία τη συναντάμε στα καλύτερά της στο νησί από όπου κατάγεται – τη Σαντορίνη. Τη βρίσκουμε και σε άλλα κυκλαδίτικα νησιά (Πάρος), όπως επίσης και στη Βόρεια Ελλάδα, στη Χαλκιδική και στη Δράμα, όπου δίνει διαφορετικά αποτελέσματα.
Τα κρασιά που δίνει το Ασύρτικο είναι με υψηλή οξύτητα, υψηλό βαθμό αλκοόλ και γεμάτο, πλούσιο σώμα. Στη Σαντορίνη, λόγω και του ηφαιστειακού εδάφους που καλλιεργείται, δίνει έναν ιδιαίτερο ορυκτό χαρακτήρα. Στη Χαλκιδική και τη Δράμα δείχνει πιο πολύ τον ανθικό του χαρακτήρα. Η ποικιλία του ασύρτικου έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται περίφημα στο εκάστοτε μικροκλίμα όπου καλλιεργείται και είναι πολύ ανθεκτική στις περισσότερες ασθένειες.
Το Ασύρτικο οινοποιείται είτε μόνο του είτε σε χαρμάνια με Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Αθήρι. Θα το συναντήσσουμε φρέσκο, σε βαρέλι, ή λιαστό σε επιδόρπιο οίνο, το ονομαστό Vinsanto της Σαντορίνης.
Συνοδεύει ευχάριστα
Μικρά ψάρια και θαλασσινά, πράσινα λαχανικά και πλατό τυριών κατσικίσια και μαλακά λευκά.





Σαββατιανό
Δροσιστικό και καλοκαιρινό!
Η πιο διαδεδομενη λευκή ποικιλία, γνωστή από τη συμμετοχή της στην παραγωγή Ρετσίνας. Τη συναντάμε κυρίως στην Αττική, στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια.
Είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία, σε μη έφορα εδάφη και σε ψυχρότερα κλίματα. Δίνει κρασιά με αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών ροδάκινων, βερίκοκων, με ιδιαίτερα ευχάριστα δροσιστική οξύτητα.
Καταναλώνεται φρέσκο.
Το συναντάμε μόνο του ή σε χαρμάνια με ροδίτη.
Συνοδεύει ευχάριστα
Πράσινα λαχανικά, τηγανιτά ψάρια, καλοκαιρινά μεσογειακά πιάτα, λευκά κρέατα και κίτρινα τυριά, σαλάτες ανάμεικτες.






Μοσχοφίλερο
Ποικιλία… λουκούμι!
Μία από τις πιο αρωματικές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα. Θα τη βρούμε κυρίως στην Πελλοπόνησο (Μαντινεία). ‘Εχει ένα ελαφρώς «γκρι» χρώμα στο ποτήρι, το χαρακτηριστικό όμως που την ξεχωρίζει είναι το ευωδιαστό άρωμα από ροδοπέταλα, άνθη εσπεριδοειδών, λεμόνι, πορτοκάλι, μοσχολέμονο, και ναι, λουκούμι τριαντάφυλλο! Δίνει κρασιά που καταναλώνονται φρέσκα, με ελαφρύ σώμα και καλή οξύτητα. Τα τελευταία χρόνια οινοποιούνται και εξαιρετικά αφρώδη μοσχοφίλερα.
Συνοδεύει ευχάριστα
Απεριτίφ, ωμά στρείδια και θαλασσινά, ψητά ή τηγανιτά ψάρια, λεμονάτα λευκά κρέτα και ζυμαρικά με απλές σάλτσες.





Μαλαγουζιά
Ιδιαίτερη και πιπεράτη!
Ξεχασμένη ποικιλία που αναβίωσε στα χέρια έμπειρων οινοποιών από τη Μακεδονία. Κρασί με μοναδικό αρωματικό χαρακτήρα, που η έντασή του καθορίζεται από την ωρίμανση στο αμπέλι – όσο πιο πολύ ωριμάσει, τόσο πιο έντονα βγαίνει ο χαρακτήρας του. Πλούσιο σώμα, μέτρια οξύτητα, υψηλός αλκοολικός βαθμός, αρώματα ώριμων ροδάκινων, τροπικών φρούτων και χαρακτηριστικό φρέσκο πράσινο πιπέρι! Επιδέχεται ωρίμανση σε βαρέλι, αλλά καταναλώνεται και φρέσκο.
Οι περιοχές που φαίνεται να ευδοκιμεί είναι η Αττική, η Μακεδονία (Χαλκιδική, Επανομή, Δράμα) και η Αιτωλοακαρνανία.
Συνοδεύει ευχάριστα
Ριζότο, ζυμαρικά, σαλάτες και λαχανικά. Λευκές σάλτσες τυριών, πέστο και σκορδάτες σάλτσες. Χόρτα, κολοκύθια, λαδερά όπως αρακάς.



Chardonnay
Το δημοφιλές φρουτώδες!
Οι πρώτες φυτεύσεις έγιναν στην Αττική, στα μέσα του ’60, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Όπως και σε άλλες οινοπαραγωγικές χώρες, η ποικιλία αυτή ευδοκιμεί σε ψυχρά κλίματα, με χαμηλές θερμοκρασίες. Δίνει κρασιά μέτριας οξύτητας, με αρώματα εσπεριδοειδών – μοσχολέμονου, γκρέιπφρουτ, αχλαδιού και ροδάκινου. Είναι ποικιλία που της αρέσει πολύ το βαρέλι, ιδιαίτερα από νέο δρυ, μιας και είναι αυτό που θα δώσει στο κρασί τα αρώματα βανίλιας και ινδοκάρυδου, που χαρακτηρίζουν την ποικιλία του Chardonnay.
Συνοδεύει ευχάριστα
Παραδοσιακές πίτες λαχανικών, τυριών, σαλάτες λαχανικών, λευκά κρέατα, φρέσκο ψάρι στη σχάρα.




Sauvignon Blanc
Αγαπημένο λευκό για αρωματικά χαρμάνια!
Και ετούτη η ξενοφερμένη ποικιλία βρήκε το κλίμα και το έδαφος της Μακεδονίας πιο κοντά στον χαρακτήρα της! Εκεί, με τις οινοποιήσεις σε χαρμάνια λευκών κρασιών, βοήθησε στη διαμόρφωση της προτίμησης των Ελλήνων καταναλωτών στα λευκά κρασιά. Δίνει υψηλής οξύτητας ξηρά κρασιά, με αρώματα πράσινων φρούτων, χορταριού και τροπικών φρούτων, που καταναλώνονται κυρίως φρέσκα. Η πιο επιτυχημένη οινοποίησή του σε χαρμάνι είναι αυτή με το Ασύρτικο, που του δίνει ένα καλό, γερό σώμα και δομή για να ξεδιπλώσει τα υπέροχα αρωματά του.
Συνοδεύει ευχάριστα
Tηγανιτά θαλασσινά, φρέσκο ψάρι στη σχάρα, ριζότο με θαλασσινά.


Ποικιλίες για επιδόρπιους οίνους

Μοσχάτο λευκό
Ποιότητα που βραβεύεται!
Η παλαιότερη και πιο ευγενική ποικιλία απο την οικογένεια των Μοσχάτων.
Πέρα από το μικρό μέγεθος της ρώγας, χαραστηριστικό της ποικιλίας είναι τα πλούσια ανθικά αρωμάτα και η γεμάτη γεύση. Ευαίσθητο σε πολλές ασθένειες και την ξηρασία, καλλιεργείται επιτυχώς κυρίως στο νησί της Σάμου και στην Αχαΐα. Φινετσάτα κρασιά, με αρώματα από ροδοπέταλα, άνθη πορτοκαλιάς και φρουτώδη χαρακτήρα που θυμίζει πορτοκάλια και περγαμόντο. Με την εξέλιξη και παλαίωση, τα επιδόρπια κρασιά διακρίνονται από αρώματα πιο ώριμων εσπεριδοειδών, βερίκοκων, μελιού, καραμέλας.
Παράγονται λευκά ξηρά και επιδόρπια άριστης ποιότητας, με μεγάλες διακρίσεις σε διαγωνισμούς και εξαγωγές στο εξωτερικό.
Συνοδεύει ευχάριστα
Eπιδόρπια με λευκές κρέμες, φρούτα, γλυκά ταψιού.



Μοσχάτο Αλεξάνδρειας
Άρωμα ηφαιστείου!
Το συναντάμε κυρίως στο νησί της Λήμνου. Πρόκειται για αρχαία ποικιλία της οικογένειας των Μοσχάτων, πιθανότατα από την Αίγυπτο.
Στα ηφαιστειογενή εδάφη της Λήμνου βρήκε το κατάλληλο μικροκλίμα για να αναδείξει τις αρωματικές ιδιαιτερότητές της.
Συνοδεύει ευχάριστα
Πλατό τυριών αλμυρά και κίτρινα, πλατό φρούτων.

