Οινικές ρίζες

Τι σταφύλια συναντάμε στην Ελλάδα; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;
Οι ποικιλίες των σταφυλιών που συναντάμε στην Ελλάδα προς οινοποίηση, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στις «κοσμοπολίτικες» και στις ελληνικές.
Οι κοσμοπολίτικες (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah) έφτασαν στη χώρα μας στις αποσκευές των
οινοποιών που επέστρεψαν τη δεκαετία του ’60 και ’70 από την Ευρώπη με πτυχία από γαλλικές -κυρίως- σχολές οινοποίησης.
Οι ελληνικές γηγενείς ποικιλίες, σύμφωνα με με μελέτες γεωπόνων και οινοποιών, αριθμούν περίπου τις 300. Από αυτές, 20 με 30 είναι οι πιο ευρέως καλλιεργήσιμες, ορισμένες δε, ευδοκιμούν καλύτερα σε συγκεκριμένα αμπελοτόπια. Για παράδειγμα, λευκές ελληνικές ποικιλίες είναι το Ασύρτικο, το Σαββατιανό, η Μαλαγουζιά και το Μοσχοφίλερο, ενώ ερυθρές είναι το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο.
Οι Έλληνες οινοποιοί πειραματίζονται αρκετά με μονοποικιλιακά κρασιά, ή με τα λεγόμενα χαρμάνια από 2 ή και περισσότερες ποικιλίες.
Ας δούμε κάποιες από τις πιο σημαντικές, που θα συναντήσουμε και θα δοκιμάσουμε στα ταξίδια μας!