Ερυθρές ποικιλίες

Seperator, Tourism - Itineraries - Greek wine
Agiorgitiko location map, Tourism - Itineraries - Greek wine

Αγιωργίτικο

Ευλογημένο σε όλες τις εκφράσεις του…
Ονομαστή, από αρχαιοτάτων χρόνων, ποικιλία της Νεμέας Πελοποννήσου. Αναγνωρίσιμη και αγαπητή στο οινόφιλο κοινό, παράγει εμπορικά κρασιά, με απαλές τανίνες, μέτριο σώμα, αρώματα κόκκινων φρούτων – κερασιών και σμέουρων. Αγαπάει και δένει αρμονικά με δρυ, όπου της χαρίζει όμορφα γλυκά μπαχαρένια αρώματα που γίνονται πιο έντονα με την παλαίωση. Πολυδυναμική ποικιλία, παράγει μεγάλη γκάμα στυλ κρασιών – από υπέροχα ροζέ, σε φρέσκα κόκκινα, μέχρι κόκκινα πολυετούς παλαίωσης.
Αν και ευαίσθητη σε ασθένειες, έχει καλές ποσοτικές αποδόσεις, αργή ωρίμανση, με τρύγο που ξεκινάει στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Το Αγιωργίτικο το συναντάμε και σε χαρμάνια με άλλες ποικιλίες, όπως Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot.
Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η περιοχή της Νεμέας ήταν η πρώτη οινοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας που εφαρμόστηκε η νομοθεσία της Ονομασίας Προέλευσης το 1970.

Συνοδεύει ευχάριστα
Kόκκινο | κόκκινο κρέας όπως μοσχάρι, αρνάκι, μαγειρευτά με κόκκινες σάλτσες, χοιρινό, ζυμαρικά με θαλασσινά σε κόκκινες σάλτσες.
Pοζέ | ελληνικά καλοκαιρινά πιάτα λαδερά, λευκό κρέας, ελαφριά πιάτα ζυμαρικών, δροσερές σαλάτες.

Steak, Tourism - Itineraries - Greek wine
Meat, Tourism - Itineraries - Greek wine
Spaghetti, Tourism - Itineraries - Greek wine
Salad, Tourism - Itineraries - Greek wine
Xinomavro map locations, Tourism - Itineraries - Greek wine

Ξινόμαυρο

Γοητεία βόρειας προέλευσης!
Η «ευγενική» ποικιλία της Νάουσας, επίσης ονομαστής οινοπαραγωγικής περιοχής στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι ποικιλία με χαμηλή στρεμματική απόδοση και τρύγο που μπορεί να φτάσει και τα τέλη Οκτωβρίου. Με σωστή ωρίμανση στο αμπέλι καταφέρνει και αποδίδει όμορφα όλα τα χαρακτηριστικά της: πολλές, ξηρές τανίνες, υψηλή οξύτητα, αρώματα φρούτων του δάσους, βύσσινων, μαύρης ελιάς και ένας απρόσμενος φυτικός χαρακτήρας ντομάτας! Τα δομικά χαρακτηριστικά της κάνουν την παλαίωση απαραίτητη. Τα κρασιά από Ξινόμαυρο είναι τα μακροβιότερα της Ελλάδος. Το ξινόμαυρο παραμένει μια πρόκληση για τους οινοποιούς, λόγω της δύσκολης προσαρμοστικότητας της ποικιλίας σε νέα εδάφη και μικροκλίμα, πέρα από την περιοχή της Νάουσας. Αγαπάει την υγρασία εδάφους και ατμόσφαιρας. Επίσης πολυδυναμική ποικιλία, το ξινόμαυρο δίνει διάφορα στυλ κρασιού, από ροζέ αφρώδη ξηρά και γλυκά, σε φρουτώδη ροζέ, απαλά κόκκινα και πλούσια σε τανίνες κόκκινα.
Το συναντάμε και σε όμορφα χαρμάνια. Δένει αρμονικά με Νεγκόσκα (κρασιά της περιοχής Γουμένισσα στη Μακεδονία), με Σταυρωτό και Κρασάτο φτιάχνει τη μοναδική Ραψάνη και ταιριάζει και με κάποιες κοσμοπολίτικες ποικιλίες.

Συνοδεύει ευχάριστα
Κόκκινο κρέας ψητό, κυνήγι, κοκκινιστά πιάτα, θαλασσινά, κόκκινες σάλτσες ζυμαρικών.

Steak, Tourism - Itineraries - Greek wine
Seafood, Tourism - Itineraries - Greek wine
Spaghetti, Tourism - Itineraries - Greek wine
Mavrodafni map location, Tourism - Itineraries - Greek wine

Μαυροδάφνη

Γλύκα χωρίς σύνορα!
Η ποικιλία που έδωσε το όνομά της στον πιο γνωστό επιδόρπιο οίνο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τη Μαυροδάφνη Πατρών της Αχάια Κλάους, το δικό μας Porto.
Τη συναντάμε στην Αχαΐα ή στο Ιόνιο νησί της Κεφαλλονιάς, όπου οινοποιείται και σε ξηρά κόκκινα κρασιά.
Χάρη στην ιδιαίτερη -τεχνικά- οινοποίηση και παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, τα κρασιά μαυροδάφνης αποκτούν χαρακτηριστικά δρυός, όπως γλυκά μπαχάρια, καφέ, βότανα, καραμέλα.
Τα ξηρά κόκκινα κρασιά που προτιμούν οι νέοι οινοποιοί θυμίζουν τα κρασιά της κοιλάδας Ντούρο της Πορτογαλίας.

Συνοδεύει ευχάριστα
Ξηρή | κόκκινο κρέας ψητό, κυνήγι, κοκκινιστά πιάτα, θαλασσινά, κόκκινες σάλτσες ζυμαρικών.
Επιδόρπιοι οίνοι | σοκολάτα, ξηρά φρούτα, μπλε τυριά.

Steak, Tourism - Itineraries - Greek wine
Spaghetti, Tourism - Itineraries - Greek wine
Seafood, Tourism - Itineraries - Greek wine
Grapes, Tourism - Itineraries - Greek wine
Cheese, Tourism - Itineraries - Greek wine
Cabernet Sauvignon Map locations, Tourism - Itineraries - Greek wine

Cabernet sauvignon

Ελληνικά αμπέλια με αέρα… Ευρώπης!
Τα πρώτα αμπέλια φυτεύθηκαν στο Μέτσοβο τη δεκαετία του 1960. Τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, που βρήκε εύφορο έδαφος στην Ελλάδα, κέρδισαν πολλούς οινοποιούς που τη συμπεριέλαβαν στο αμπέλι τους. Το βαθύ χρώμα, οι υψηλές τανίνες και η οξύτητα, καθώς και τα αρώματα μαύρου φραγκοστάφυλου και μούρων, κάνουν αρκετούς οινόφιλους να το συγκαταλέγουν στις οινικές προτιμήσεις τους. Στο Cabernet Sauvignon δεν αρέσει η ξηρασία, προτιμάει τα ψυχρότερα κλίματα. Η οινοποίησή του δίνει κρασιά πιο κοντά σε αυτά της Ευρώπης και συγκεκριμένα Μπορντό από ζεστές χρονιές, φρουτώδη, ισσοροπημένα, ικανά να παλαιώσουν ως και μία δεκαετία. Το συναντάμε και σε χαρμάνια με ελληνικές ποικιλίες.

Άλλες ερυθρές ποικιλίες – Λημνιό, Μαυροτράγανο, Αυγουστιάτης, Μανδηλαριά, Λιάτικο, Λημνιώνας, Merlot, Syrah

Συνοδεύει ευχάριστα
Κόκκινο κρέας όπως μοσχάρι, αρνάκι, χοιρινό, μαγειρευτά με κόκκινες σάλτσες, ζυμαρικά με θαλασσινά σε κόκκινες σάλτσες.

Steak, Tourism - Itineraries - Greek wine
Meat, Tourism - Itineraries - Greek wine
Spaghetti, Tourism - Itineraries - Greek wine

Ας δούμε τα λευκά…